ADAC Teszt 2022: 185/65 R15 88H nyári gumiabroncsok

Gumione.hu
Gumione.hu

Amikor a nappalok ismét hosszabbak lesznek az emelkedő hőmérséklet miatt vágyakozunk a közelgő nyár után. Ismét itt az ideje a gumiabroncs átszerelésnek. De melyik gumiabroncs a legjobb? A választ az ADAC abroncstesztje adja meg. Az ADAC idén 16 nyári gumiabroncsot tesztelt le a 185/65 R15 méretben, ami számos kisautóhoz megfelelő választás.

A teszt összmérlege pozitív lett, a 16 tesztalany közül egyik sem bukott meg. Hat modellt különösen ajánlhatónak ("jó"), tíz másikat pedig ajánlhatónak ("kielégítő") minősítettek.

 vasárnap március 13, 2022
 

Mindazonáltal érdemes megnézni a részleteket. Még a hat "jó" gumiabroncs között is jelentős különbségek vannak. A különbségtétel pedig még egyértelműbbé válik, ha megnézzük a "kielégítő" abroncsok részletes pontszámát, amelyeket többnyire csak egy-egy hiányosság miatt minősítettek vissza. Aki azonban a vezetési profilja miatt együtt tud élni egy-egy modell egyéni gyengeségével, az a teszteredmények segítségével széles választékot talál a többnyire valamivel olcsóbb modellekből.

A teszt győztesei

A hat jól kiegyensúlyozott abroncsmodell közül a felső csoportban a Goodyear EfficientGrip Performance 2 a legmagasabb futásteljesítményt érte el. A Bridgestone Turanza T005 és a Pirelli Cinturato P1 Verde esetében viszont elsősorban a jó száraz és nedves teljesítményen volt a hangsúly.

A Michelin Primacy 4 a fő kritériumok egyikében sem érte el a legmagasabb pontszámot, mégis jó száraz, nedves és kopási tulajdonságokkal rendelkezik.



Leminősítés száraz úton

A tíz "kielégítő" tesztmodell közül négyben van egy közös: a Laufenn G Fit EQ+, a Continental EcoContact 6, a Firestone Roadhawk és a Semperit Speed-Life 3 egyaránt jó tulajdonságokkal győznek száraz úton, de az összértékelésben a nedves úton mutatkozó enyhe gyengeségek miatt visszaminősülnek. A legtöbb ilyen gumiabroncs prémiumgyártók olcsóbb, második márkás terméke: a Laufenn a Hankook, a Firestone a Bridgestone, a Semperit pedig a Continental márkája.

A Continental EcoContact 6 a prémium modell ebben a kissé vizes úton gyenge csoportban. Ugyanakkor ez az egyetlen gumiabroncs a tesztben, amely mind a környezetvédelmi, mind a gazdaságossági kritériumokban nagyon jó minősítést ért el. Az üzemanyag-fogyasztás tekintetében messze kiemelkedik a mezőny többi tagjától, és teljesen megfelel az EcoContact névnek. Ugyanakkor jó futásteljesítményt ér el annak ellenére, hogy újonnan messze a legkisebb profilmélységgel rendelkezik.

Egyedi gyenge pontokkal rendelkező gumiabroncsok

A BFGoodrich Advantage gyengeségeket mutat száraz és nedves úton, ami az összpontszám leminősítéséhez vezetett

A fennmaradó három gumiabroncs közül, amelyek mindegyike gyengeségeket mutat száraz és nedves úton, a Fulda EcoControl HP 2 (Goodyear) a magas futásteljesítményének köszönhetően nagyon pozitívan emelkedik ki, míg a Cooper CS7 a kopás tekintetében sem jut túl a kielégítő eredményen. A szlovák Matador MP47 Hectorra 3 (Continental) viszont a legnagyobb gyengesége a száraz pályán van.